Social return toepassen

Coördinatiepunt Social Return

In de arbeidsmarktregio Groningen coördineren we alle Social Return activiteiten. Via het Coördinatiepunt Social Return denken we u mee over de manier waarop u invulling kunt geven aan social return. De Social Return Adviseurs weten welke activiteiten op welke manier meetellen voor uw social return verplichtingen en adviseren u hoe uw bedrijfsbelangen en de maatschappelijke doelen optimaal met elkaar in verbinding worden gebracht.  Zij kennen de mogelijkheden en beperkingen van de verschillende doelgroepen. Ook kijken ze samen met u welke werkzaamheden geschikt zijn voor social return of welke opleidingsmogelijkheden bepaalde werkzaamheden bieden. Elke regio heeft zijn eigen lokale Social Return Adviseur. Rechts in de kolom vindt u de gegevens van de adviseur bij u in de buurt.

Wat is Social Return?

De overheid wil de inzet van mensen met een zwakke positie op de arbeidsmarkt vergroten. Dat doen zij onder andere via social return. Dit betekent dat ondernemers die bijvoorbeeld voor de gemeenten werken, verplicht zijn om bij de uitvoering van hun opdrachten kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt te betrekken. Zo krijgen zij een kans om werkervaring op te doen. Dit versterkt hun positie op de arbeidsmarkt.

Ook voor u kan social return voordelen hebben. Naast het feit dat u bijdraagt aan de kans voor mensen om weer aan het werk te gaan, kunt u ook personen in dienst krijgen die kunnen uitgroeien tot vast personeel.

Eisen

Social return wordt toegepast op gemeentelijke en andere publieke opdrachten. Het gaat daarbij om werken, diensten en leveringen.
U dient minimaal 5% van de aanneemsom te besteden aan het creëren van werk of stages/opleidingsplaatsen voor specifieke doelgroepen. Dat percentage is 2% als de loonsom minder dan 30% is van de totale opdrachtwaarde.

Doelgroep

Werk, leerbanen, stages of opleidingen voor de volgende groepen tellen mee als social return:

  • Langdurig werkzoekenden: mensen die aantoonbaar langer dan 6 maanden werkzoekend zijn en staan ingeschreven als werkzoekende;
  • Jongeren: werkzoekenden van 18 tot 27 jaar;
  • Mensen met een arbeidsbeperking: mensen met een indicatie voor de sociale werkvoorziening en/of een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA, Wajong, WAZ) en mensen die in aanmerking komen voor de Afspraakbanen.

Monitoring

Social Return Adviseurs treden ook op als procesbegeleider. Dat betekent dat zij volgen of de afspraken op schema liggen. Voordeel voor u is dat u aan het eind van de opdracht niet voor verrassingen komt te staan.

Brochure

Download hier de brochure Social Return (pdf)

Social Return advies

Hieronder vindt u de contactgegevens van de Social Return adviseur bij u in de regio.

Gemeente Groningen
Jos Mars
jos.mars@groningen.nl
06-11358970

Bert Verheek
bert.verheek@groningen.nl
06-51506172

Gouke van den Berg
gouke.vandenberg@uwv.nl
06-22743597

Henriëtte Tap
henriette.tap@groningen.nl
06- 52572267

Gemeenten Leek, Grootegast, Marum, Zuidhorn, Noordenveld
Tonny de Jong
t.dejong@noordenkwartier.nl
06-13866961

Gemeente Midden-Groningen
Richard Foet
r.foet@bwri.nl
06-41713567

Gemeenten Bedum, Winsum, de Marne, Eemsmond
Elisabeth Akkerman
e.akkerman@sozawe-winsum.nl
06-10282193

Gemeenten Delfzijl, Appingedam, Loppersum
Kor Swart
kw.swart@werkpleinfivelingo.nl
06-50432125

Joop Menke
j.menke@werkpleinfivelingo.nl
06-21215939

Gemeenten Aa&Hunze, Assen en Tynaarlo
Tjidde Hummel
t.hummel@wpda.nl
06-27038664

Gemeente Oldambt
Angelique van der Zijl
angelique.vanderzijl@gemeente-oldambt.nl
06-54 79 71 52

Gemeenten Veendam en Pekela
Hans Keuning
hans.keuning@dekompanjie.nl
06-15551682

Gemeente Stadskanaal
Karel Bakker
k.bakker@stadskanaal.nl
06-27896570

Gemeente Westerwolde
Edwin de Haan
e.dehaan@westerwolde.nl
06-13811147